Innovation

Klisterlappen kan mäta ditt EKG – framför tv:n

Foto: Takao Someya Research Group
Foto: Takao Someya Research Group

Japanska forskare har skapat en ultratunn skärm som klistras på handryggen. Den håller koll på ditt hälsotillstånd, och kan bland annat ta ett EKG.

Publicerad

Det är inte bara Sverige som står inför stora utmaningar. En ökande medellivslängd innebär att allt fler människor kommer behöva vård och omsorg, ofta i sitt eget hem. Och enbart mer vårdpersonal räcker inte för att lösa problemen. Det behövs nya tekniklösningar som samtidigt inte kräver att de äldre själva ska hantera digital utrustning och göra egna avläsningar.

Nu har forskare från University of Tokyos Graduate School of Engineering samt Dai Nippon Printing (DNP) utvecklat en ultratunn skärm som ligger som ett extra hudlager, exempelvis på bärarens handrygg. Den kan läsa av biometriska data, bland annat EKG. Bäraren kan använda informationen för egenvård, och personal kan läsa av patientens hälsotillstånd på distans – i mobilen eller från information som lagras i molnet.

LED-dioder och sträckbara ledningar samt en lättviktssensor är monterade på ett tunt gummiark som andas. Hela displayen kan sträckas upp till 45 procent över sin ursprungliga längd utan att en pixel fallerar. Testpersoner har burit den digitala huden i en vecka utan några tecken på inflammation. Forskarna har bland annat klarat av att mäta den elektriska aktiviteten i en muskel, samt göra en elektrokardiografi av hjärtats verksamhet.

Engineering & Technology rapporterar att forskarna även har undersökt förutsättningarna för att massproducera displayen. De screentryckte silvertråden på arket och placerade ut LED-dioderna med en existerande apparat för chipmontering. Dessa fästes med ett medium som används vid tillverkning av kretskort.