Klart för världens högsta teleskop

2011-11-25 15:03  
Modell av CCAT-teleskopet. Foto: Cornell University & Caltech

Finansieringen av världens högst belägna teleskop är nu klar. På 5600 meters höjd i chilenska Atakamaöknen ska CCAT-teleskopet stå klart 2017.

I den torra luften på Cerro Chajnantor i Atakamaöknen störs inte mätningarna av radiovågor av fukt. Med en 25 meters spegel ska astronomerna ta emot våglängder från världsrymden på mellan 0,2 och 2 mm.

I det våglängdsområdet kan man se hur stjärnor har bildats ur gas- och stoftmoln.

En sådan spegel måste tillverkas med yttersta precision, avvikelsen får endast vara 0,01 mm. Företaget Vertex Antennentechnik i Duisburg har utvecklat en prototyp av spegelelement byggda på kolfiberkompositer och aluminiumreflektorer. En 25 meters spegel skulle kunna byggas upp av över hundra sådana element.

Totalt kostar CCAT, Cerro Chajnantor Atacama Telescope, 800 miljoner kronor. För merparten av finansieringen står Cornelluniversitetet, universitetet i Colorado, ett konsortium av kanadensiska universitet samt universiteten i tyska Bonn och Köln. De tyska universiteten står för 10 procent av finansieringen, vilket ger dem tioprocentig tillgång till observatoriet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer