Klarnas coola bas i Tel Aviv

2014-10-23 09:31  

TEL AVIV. Svenska Klarna är granne med Google i Tel Aviv. Här gör entreprenörerna sin ”elevator-pitch” i hissen.

BLOGG

Stockholmbaserade innovationsbolaget Klarna är ett av få svenska företag som har utveckling i Israel. Klarna har sina lokaler i skyskrapan "Electra Tower” i Tel Aviv. Där jobbar ett 30-tal personer, varav 20 med utveckling av företagets fakturerings- och betaltjänster, berättar Uri Nativ, som är chef för stället.

Att ha en ”cool” arbetsmiljö är ett måste, så Klarna bjöd in en känd graffiti-konstnär. Glasväggar och genomskinliga stolar används för visa att man är ett ”transparent” företag.

På samma våning finns Google. Sökjätten finns på ytterligare sju våningar, och ska flytta in på två plan till. Tanken är att flytta över de anställda från det israeliska navigationsföretaget Waze, som köptes förra året för närmare 1 miljard dollar.

På ett av Googles våningsplan finns ”Campus Tel Aviv”. Här finns plats för israeliska innovationsföretag, som Google stöder med utbildning och mentorskap. Över 200 bolag uppges ha fått hjälp i någon form.

Det sägs att Google bjudit in unga start-up-företag för en ”elevator-pitch” i hissen upp till kontoret på teknikskrapan Electra.

Men vi har inte träffat någon som pitchat i hissen upp till Google. Men entreprenören Nissan Yaron, har varit med i en ”elevator pitch”-tävling i en annan skyskrapa i närheten.

"Jag hade 50 sekunder på mig, upp och ner i hissen med två investerare", berättar han.

Nissan Yaron har blivit utvald av Google, som ett av åtta israeliska företag härom året. Priset var en resa till högkvarteret i Silicon Valley där han under två veckor bland annat fick träffa utvecklarna av Youtube och Siri.

Hans företag Inpris har utvecklat en tjänst, som gör det möjligt för blinda att enkelt skriva på en pekskärm genom att röra flera fingrar samtidigt över skärmen.

Nissan Yaron jobbade tidigare som filmregissör, men har också en teknisk bakgrund från armén där han jobbade med smarta mobiler.

Vi själva fick inte besöka Google i Tel Aviv denna gång, men de har ”galen” inredning berättar en som varit där. Här finns bilder från några av våningarna i Electra-skrapan, hämtade från Googles web.

 

Detta är ett av flera korta inlägg från Ny Tekniks besök i Israel den här veckan. Längre reportage kommer i kommande nummer av Ny Teknik.

 

Länkar till tidigare bloggar:

Blogg 1: Landet med 4000 uppstartsbolag.

Blogg 2: Här görs texten om till video- automatiskt.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Mer om: Klarna Israel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer