KIs rektor om nye forskningsministern

2010-10-06 12:19  
Harriet Wallberg-Henriksson Foto: Lasse Skog

Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson om folkpartiledaren Jan Björklund som ny forskningsminister: –Jättebra för forskningssektorn med en tung minister. Samtidigt undrar hon: Kommer han hinna med forskningsfrågorna?

Sedan sex år tillbaka är Harriet Wallberg-Henriksson rektor för Karolinska Institutet i Stockholm, som i den senaste rankingen i september hamnar på 43 plats bland världens 200 bästa universitet, enligt Times higher education, THE.

Hon anser det vara bra att forskningsfrågorna i regeringen nu hamnar hos en tung minister.

–Det är naturligtvis jättebra för vår sektor (red anm: forskningsvärlden generellt) med tanke på att han är både partiledare och vice statsminister.

–Det är inte minst viktigt eftersom det ska läggas en ny forskningsproposition om två år och då är det bra att det finns en tung minister som kan få igenom beslut, säger hon.

Den tidigare ministern på posten Tobias Krantz, FP,  som fick lämna posten i går var en lättviktare i jämförelse. Han ersatte 2009 den förra folkpartiledaren Lars Leijonborg, när den senare avgick som partiledare.

Jan Björklund blir utbildningsminister med ansvar för skolfrågor, forskning och teknikutveckling, högskolor och universitet, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt på tisdagen.

Samtidigt leder Jan Björklund Folkpartiet och sitter som vice statsminister i en minoritetsregering som måste söka stöd hos andra partier för att få igenom sin politik.

De många rollerna kan få betydelse för forskningsfrågorna, enligt Harriet Wallberg.

–Den enda farhågan man kan ha är att hans många roller och att han så starkt profilerat sig i skolfrågorna kan bidra till att han inte hinner med forskningspolitiken.

Harriet Wallberg-Henriksson är ur forskningsperspektiv positiv till att Alliansen fortsätter i regeringsställning.

–Förra forskningspropositionen som lades fram 2008 innebar en historisk vändning i så måtto att man ökade anslagen till forskning med fem extra miljarder. Det innebar en rejäl skjuts framåt.

Hon tycker också att det varit positivt med konkurrensutsättning och att pengarna går till de bästa forskarna.

Har då grundforskningen fått stryka på foten för satsningarna på eliten?

–Nej, men grundforskning är också viktigt och det handlar alltid om att få balans mellan grundforskning och tillämpad forskning, säger Harriet Wallberg- Henriksson.

KIs rektor ogillar dock att den förra regeringen tog på sig uppgiften att i detalj tilldela medel inom strategiska forskningsområden. 

–Man bedrev en detaljstyrning. Kan man överlåta åt forskningsvärlden att bestämma inriktning är det bra, anser hon.

Dessutom tycker hon att mer pengar borde gå till att se till att forskningsresultat förverkligas och når ut på marknaden och hoppas att forskningsministern och näringsministern ska göra en gemensam satsning på innovation.

–Om Jan Björklund vill göra en insats på innovationsområdet vore det bra. I den förra forskningspropositionen gick bara 50 miljoner av de fem extra miljarderna till innovation. Det är en väldigt liten pott, påpekar hon.

Dessutom vill hon uppmärksamma problemen som finns inom den kliniska forskningen.

–Läkarna i landstingen har fullt upp med den dagliga omvårdnaden och hinner inte med att utföra läkemedelsprövningar. Vi ser att vi håller på att tappa i kliniska tester i förhållande till omvärlden. Här behövs det resurser. Jan Björklund måste ta tag i frågan tillsammans med socialministern.

 

Harriet Wallberg-Henriksson

Harriet Wallberg–Henriksson är i grunden fysiolog. 1998 blev hon professor i fysiologi och 2002 ledamot av Nobelförsamlingen som väljer ut Nobel-pristagarna i medicin. Rektor för Karolinska Institutet blev hon 2004.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer