Kinesisk solkraft ur den svenska stirlingmotorn

2011-08-16 23:00  
Cleanergys solkraftaggregat består av en 8,5 meter parabolisk spegel med en stirlingmotor i fokus.

Solen går upp i öster över solkraftverk från Åmål. Under hösten sätts tio av Cleanergys solkraftaggregat upp i Kina. Provanläggningen på 100 kilowatt kan följas av ett kraftverk på 50 megawatt.

<p>(Uppdaterad) Företagets solkraftaggregat består av en 8,5 meter parabolisk spegel med en stirlingmotor i fokus. Den solvärmda motorn driver en generator som ger runt tio kilowatt el. Tanken är att tusentals sådana aggregat kopplas ihop till ett solkraftverk som, via en strömriktaranläggning, kopplas in på elnätet.</p> <p>- Nästa år hoppas vi att kineserna köper ett helt kraftverk, säger Alexander Vestin, affärsutvecklare på Cleanergy.</p> <p>Det skulle bli en ordentlig skjuts framåt för företaget, som de senaste två åren tillverkat några tiotals demonstrationsaggregat i liten skala. Om kinaordern går igenom betyder det att Cleanergy ska montera ihop 5 000 stirlingmotorer.</p> <p>- Vi har kontakt med underleverantörer som kan leverera så stora mängder.</p> <p>Sedan snart 50 år har flera svenska företag försökt göra affärer på stirlingmotorn. Men hittills har nästan alla satsningar misslyckats. Bara Kockums har varit framgångsrikt med sin ubåtsmotor, men då har det varit dyra motorer i små serier. Nu handlar det om storskalig tillverkning av billiga motorer.</p> <p>- Det som talar för oss är att dagens tillverkningsmetoder ger bättre måttnoggrannhet, vilket är en förutsättning för stirlingmotorn, säger Alexander Vestin.</p> <p>Biogasdrivna kraftvärmeverk är Cleanergys andra tillämpning av sin stirlingmotor. Bland annat är ryska gasbolag intresserade av att ha kraftvärmeverk längs sina gasledningar.</p>

Anders Wallerius

Mer om: Biogas Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer