Kina: Vi ska bygga forskningsstation på månen

2019-04-25 09:51  
Kina satsar på att bli en verklig rymdsupermakt. Här är en bild på rymdsonden Chang'e-4. Foto: Xinhua

I januari landade den kinesiska rymdsonden Chang'e-4 på månens otillgängliga baksida. Inom tio år planerar Kina nu att skicka människor till månen och även bygga en forskningsstation vid en av månens poler, säger Zhang Kejiang, vid landets rymdfartsmyndighet, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Kina satsar på att bli en verklig rymdsupermakt.

Zhang säger också att en sond ska skickas till Mars 2020. Ytterligare en sond, Chang'e-5, sänds till månen senare i år. Den har försenats, men den ska ta med prover från månen tillbaka till jorden.

Läs mer: Projektet kartlägger Mars gömda vatten

En ny stor bärraket ska även skickas upp i rymden 2020 med delar till en rymdstation. Enligt planerna ska rymdstationen sedan lägga sig i omloppsbana kring jorden 2022. Den är tänkt att ersätta den Internationella rymdstationen (ISS) - ett samarbete mellan USA, Ryssland, Japan, Kanada och europeiska länder - som ska pensioneras 2024.

Mer om: Kina Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer