Kina-svenskarnas favoriter i Peking

2008-06-17 23:00  
Karta över Peking med svenskarnas favoriter. Grafik: Ingemar Franzén/Ny Teknik

En halv miljon utländska besökare väntas komma till Peking under OS. Kinesiska muren är ett måste för alla. Men här finns mer att se. Ny Teknik har tips från svenska ingenjörer på plats.

Klockan 08:08 den 08.08.08 tänds elden och invigningen av de olympiska spelen i Peking börjar. Åttan är kinesernas symbol för lycka och framgång.

Över en halv miljon utländska besökare väntas till evenemanget, varav 30 000 journalister. Och 350 tv-kanaler från över 200 länder direktsänder från tävlingarna.

Den nybyggda flygplatsen - världens största - har designats för att imponera på besökarna. Liksom de avancerade byggkonstruktionerna i OS-arenorna Fågelboet och Vattenkuben.

Över 15 miljoner träd har planterats, solceller har installerats och med ny miljöteknik kommer de olympiska spelen att vara koldioxodneutrala, försäkrar arrangörerna.

Allt för att Pekings organisationskommitté för de olympiska spelen ska kunna uppfylla sina tre tema för olympiaden: att vara ett Folkets OS, ett Högtekniskt OS och ett Grönt OS.

Det byggs också in i det sista. Nästan i alla fall. Veckorna före OS-invigningen väntas ett beslut om byggstopp. Grävjobben dammar för mycket och försämrar sikten i den redan dåliga luften.

Även trafiken kommer att begränsas under spelen för att minska luftföroreningarna. Men alla litar inte på att det räcker. Världsrekordhållaren Haile Gebrselassie nobbar exempelvis maratondistansen.

För de flera miljoner inhemska och utländska besökare som väntas till Peking-OS är förstås även den kinesiska muren, Himmelska fridens torg och Förbjudna staden självklara turistmål.

Men det finns mycket mer att se. Ny Teknik har tips från svenska ingenjörer på plats.

OS-staden Peking

*Invånare:Cirka 14 miljoner. Kinas andra stad efter Shanghai.

*Statsskick:Republik.

*Språk:Mandarin.

*Valuta:Yuan (1 Yuan = 0,87 kronor i juni 2008).

*Antalet utbildade civilingenjörer per år i Kina:6 miljoner.

Fem svenskars favoriter i Peking

Mats Olsson, Kina-chef för Ericsson:
?Himmelens Tempel:
- ”Det är helt fantastiskt fint.”
- CCTVs nya huvud-kontor:
”En otroligt spännande arkitektur.”

Kent Walther, ansvarig för Ericssons utveckling av fasta bredbands-nät i Kina:
?Genuina kinesiska muren:
”Ta en taxi till Jinshanling, till en genuin del av kinesiska muren. Vandra sedan nio kilometer längs muren till Simatai, där finns gamla bostadskvarter och god lokal mat. Glöm inte att boka en bil för resan tillbaka.”

Joachim Rosenberg, chef för Volvo Asien:
Yashow marknad:
”Var köper jag de billiga piratgrejerna? Det är alltid den första första fråga jag får av svenska besökare.”
Zoo:
”Världens största zoo, med jättepandor och en jättefin marin-anläggning.”

Mats Harborn, chef för Scania i Kina:
?City Planning Museum:
”Ett nytt intressant ställe, som visar hur Peking ser ut i dag och kommer att se ut i framtiden.”

Magnus Breidne, teknisk attaché i Peking:
Gamla observatoriet:
”Dammigt men fascinerande att se de gamla instrumenten.”
Solens Park, Ritan Park:
”Där finns kineser som gör tai-chi, äldre farbröder som flyger drakar, men också offeraltare, tempel, och en bra restaurang.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer