Kina stoppar genförsöken på barn

2018-11-29 14:40  

Kinesiska myndigheter har beordrat de personer som varit involverade i det uppmärksammade genmodifieringsförsöken på spädbarn att sluta. Det uppger en talesperson för den kinesiska hälsomyndigheten.

Forskaren He Jiankui, som ligger bakom försöken, meddelade under onsdagen att dessa avbrutits med anledning av den skarpa kritik som väckts sedan information om försöket läckt ut.

He Jiankul hävdar att han med lyckat resultat bytt ut dna på ett par tvillingflickor, vars far är hiv-positiv. Åtta frivilliga par, bestående av hiv-positiva pappor och hiv-negativa mammor, hade anmält sig till försöket.

Läs mer: Forskare bakom påstådda Crispr-bebisar utreds

Experimenten har väckt stor uppmärksamhet och forskaren har fått skarp kritik. I ett öppet brev på tisdagen skrev över 100 forskare att "Pandoras ask har öppnats", och varnade för konsekvenserna av genmodifiering på mänskliga embryon.

Kinesiska myndigheter undersöker nu He Jiankuls påstående. I ett uttalande säger man att experimenten, om det skett så som det beskrivits i media, bryter mot kinesiska lagar och regler, samt etiska normer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer