Kina hetsar i riktning mot mer avancerade vapen

2014-03-13 07:55  

Kinas ledarskikt hetsar mot snabb militär upprustning. Och det är den privata industrin som ska leda utvecklingen mot mer avancerade vapen.

- Det kinesiska folkets befrielsearmé befinner sig i en ”kapplöpning mot tiden” för att moderniseras, sa Kinas president Xi Jinping, vid ett möte med representanter för Kinas armé tidigare i veckan.

Uttalandet refereras brett i internationella medier och bland annat av den ansedda brittiska försvarstidskriften Janes Defence. I samband med uttalandet ska Xi Jinping också ha betonat att Kinas försvar nu måste fokusera på modern krigföring och forskning runt sådan.

Den kinesiske presidenten ska också ha tydliggjort att ”marknaden” kan spela en större roll i den militära upprustningen än tidigare. Just detta uttalande gjorde också att privata aktörer nu vädrar morgonluft. Det betonades också att Kina bör utveckla mer avancerade vapen.

- Ett stort antal privata företag har väntat på att den högsta ledningen ska öppna upp försvarsmarknaden, säger Wang Ya'nan, Peking-baserad militär analytiker, till amerikanska China Daily.

Xi Jinpings uttalande, som riktades till den kinesiska armén, tolkades av kinesiska försvarsanalytiker som ett tydligt tecken på att ett nationellt försvar och en militär rustning nu är högprioriterat för Kinas politiska ledning.

- Vi vill ha fred, men kommer under inga omständigheter att ge upp våra rättigheter eller äventyra nationella intressen. Vi måste våga ta det historiska ansvaret för att bygga upp en stark militär, sa president Xi Jinping, enligt China Daily.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer