Kina fängslar forskare bakom genbebisar

2019-12-30 07:41  
Foto: Jiankui He / Youtube

Den kinesiske forskaren He Jiankui dömdes på måndagen till tre års fängelse för att ha genomfört olagliga medicinska experiment, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Den kinesiske forskaren He Jiankui ignorerade enligt domstolen i Shenzhen både lagen och etiska riktlinjer när han genmodifierade mänskliga embryon, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Utöver det treåriga fängelsestraffet döms He även att betala tre miljoner yuan, motsvarande fyra miljoner kronor, i böter.

He chockade världen när han förra vintern meddelade att han låg bakom födseln av världens första genmodifierade spädbarn – ett par tvillingflickor som genom dna-manipulering påstods ha fått medfött skydd mot hiv-smitta. Enligt Nya Kina föddes även en tredje genmanipulerad bebis som ett resultat av experimenten, något som inte tidigare bekräftats.

”Pandoras ask”

Efter He Jiankuis besked undertecknade över 100 forskare ett öppet brev där de menade att "Pandoras ask har öppnats" och varnade för konsekvenserna av genmodifiering på mänskliga embryon.

Tekniken som He Jinakui använde, genkniven CRISPR-Cas9, har väckt hopp om att kunna förhindra ärftliga sjukdomar. Det finns dock farhågor om säkerhet och etik kring användandet och genmodifiering av embryon är olagligt i de flesta länder, inklusive Kina. Men He och hans medarbetare förfalskade etikprövningstillstånd för att kunna genomföra sina experiment.

Rekryterade hiv-positiva

He rekryterade åtta frivilliga par, där papporna var hiv-positiva, till försöket. Han kallade själv sina resultat ett genombrott med potential att "kontrollera hiv-epidemin", men forskarsamfundet förhöll sig avvaktande. Dokumentationen hade inte offentliggjorts varför Hes påståenden inte kunde verifieras.

Läs mer: Jennifer Doudna om gensaxen: ”I framtiden kan vi crispra allt”

Först för några veckor sedan blev forskningsresultaten tillgängliga för granskning. I tidskriften MIT Technology Review sågar en lång rad sakkunniga Hes uppgifter om att han skapat hiv-immunitet längs fotknölarna.

– Det är som att säga att månpromenaden 1969 ger hopp till miljoner människor som drömmer om att bo på månen, säger Fjodor Urnov, genforskare vid USC Berkley.

He uppges ha misslyckats med att reproducera den naturliga genmutation som krävs för att utveckla immunitet. Däremot ska den kinesiske biofysikern oavsiktligt ha åstadkommit andra genförändringar vars konsekvenser ännu är oklara.

Sparkad av universitetet

Kontroversen kring He Jiankuis experiment fick omedelbara följder. Han avskedades från universitetet i Shenzhen där han var verksam som adjungerad professor, beordrades av myndigheterna att upphöra med sin forskning samt blev föremål för en polisutredning.

Utöver He dömdes på tisdagen även två av hans medhjälpare, till två års fängelse respektive villkorlig dom.

Rätten skriver enligt Nya Kina att de dömda "i jakten på berömmelse och rikedom medvetet bröt mot nationella bestämmelser för vetenskaplig forskning".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer