Kina-fabrik hoppas klona människor

2015-12-01 13:16  

Världens största kloningsfabrik öppnar inom kort i Kina. Till en början ska bara djur klonas, men förhoppningen är att även kunna klona människor om det blir socialt accepterat.

Boyalife Group slår snart upp portarna till vad som har beskrivits som världens största kloningsfabrik. Tanken är att anläggningen i den kinesiska hamnstaden Tianjin till en början ska fokusera på att klona boskap. År 2020 är målsättningen att en miljon kor klonas.

Men Boyalife Group och dess partners, det sydkoreanska företaget Sooam och den kinesiska vetenskapsakademin, satsar även stort på kloning av primater, för att på så sätt skapa bättre försöksdjur till forskning.

Dess chef, Xu Xiaochun, utesluter inte att även klona människor.

– Tekniken finns. Om det blir tillåtet tror jag inte det finns något företag som är bättre på det än Boyalife, säger han till AFP.

För närvarande ägnar sig företaget inte åt sådan verksamhet, säger han. Det enda som håller dem tillbaka är eventuella negativa reaktioner från allmänheten.

Men samhällsvärderingar kan förändras, säger Xu Xiaochun, ungefär som de har gjort vad gäller synen på homosexualitet. I så fall skulle det öppna för ett nytt sätt att se på vår egen reproduktion.

– Tyvärr, det enda sättet att få barn i dag är att det till hälften består av dess mamma, hälften av dess pappa. Men i framtiden kanske vi har tre valmöjligheter, i stället för en. Antingen har du hälften, hälften eller så har du 100 procent av generna från mamma eller 100 procent från pappa. Det är bara ett val, säger Xu Xiaochun.

Den nya anläggningen, som beräknas öppna inom sju månader, kommer att ha kapacitet att förvara runt fem miljoner cellprover i flytande kväve, däribland en genbank med prover från världens mest utrotningshotade djurarter.

Lite pikant i sammanhanget är att grundaren av samarbetspartnern Sooam, Hwang Woo-Suk, är samme man som nästan blev helgonförklarad i sitt hemland Sydkorea när han för tio år sedan offentliggjorde att han hade lyckats klona ett mänskligt embryo. Men forskningen visade sig vara fusk och Woo-Suk åtalades för att ha brutit mot en red etiska lagar och regler.

 

Mer om: Kloning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer