Kilot kan snart definieras

2003-10-07 23:00  
Tyska fysiker har räknat ut ett noggrannare värde på Avogadros tal, som är ett mått på atomernas vikt. Det nya värdet kan användas för att definiera kilogrammet, den enda enhet som i dag inte är knuten till fundamentala atomkonstanter. Den otidsenliga definitionen av kilogrammet är en nagel i ögat på vetenskapsmännen.

Kilot är fortfarande bestämt som vikten av standardkilot; en viss fransk metallklump.

Otaliga försök har genom åren gjorts för att beskriva kilogram-met i grundläggande fysikaliska termer. Perfekt vore att definiera kilot som massan av ett visst antal atomer.

Den tyske fysikern Peter Becker står för det senaste försöket att få grepp på kilot. Metoden går ut på att räkna antalet atomer i en 1,66 meter hög och 10 centimeter vid kiselcylinder.

Cylindern, som väger exakt ett kilogram, är en närmast perfekt enkristall. Därför vet Peter Becker, och hans kollegor vid det tyska standardiseringslabbet i Braunschweig (Physikalisch-Teknische Bundesanstalt), att kisel-atomerna är ordentligt packade. Med hjälp av diffraktionsmönstret som uppstår när cylindern belyses med röntgenstrålning har forskarna tagit reda på hur tätt atomerna sitter. På så sätt har de räknat ut hur många atomer som finns i den kilotunga cylindern.

Därur kan Avogadros tal (antalet atomer i 12 gram kol-12) räknas ut med stor noggrannhet. Det aktuella värdet på denna grundenhet är numera

6,022 135 3·10**23 per mol. Det nya värdet skiljer sig från det vedertagna, 6,022 141 99·10**23, med en miljondel.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer