Kilogram ska byta namn

2007-11-08 13:48  
Kilogrammet är föråldrat

Kilogrammet ska byta namn. Nästa vecka samlas gräddan av världens standardiseringsexperter i Paris för att hitta en ny definition - och ett nytt namn.

Förändringens vindar blåser i standardvärlden. Fyra av de sju grundenheterna i SI-systemet ska få nya definitioner; kilogram, mol, ampere och kelvin. Kilogram och mol ska dessutom få nya namn.

- Det här är det största beslutet sedan SI-enheterna antogs år 1960, säger Anders Thor, före detta universitetslektor på KTH.
Han har utsetts av regeringen att representera Sverige vid den internationella standardkonferens i Paris som börjar på måndag.
SI-enheten kilogram har länge ansetts som ett problembarn i standardvärlden. Den innehåller ett prefix, kilo (tusen) och ses därför som en skönhetsfläck bland grundenheterna. Men det viktigaste av allt är att den internationella kilogramstandarden åldras och förlorar i vikt, både bokstavligt och vetenskapligt. Medan nästan alla andra enheter i SI-systemet definieras med kvantmekaniska mått, så är kilot fortfarande bara en klump metall i ett källarvalv under Paris gator.

- Ingen vet exakt hur mycket den väger, säger Anders Thor.
Två alternativa definitioner är aktuella, dels en definition som bestämmer massan som ett visst antal kol-12-isotoper dels en som fixerar Plancks konstant (där massa ingår).

Men ändras definitionen för kilogram måste enheten för substansmängd, mol, också ändras eftersom den är kopplad till grammet.

Två namnförslag
Som om det inte skulle räcka diskuteras också nya namn på enheterna. För kilogram har den internationella standardorganisationen två namnförslag, gio eller bes. Gio är en hyllning till den italienske fysikern Giovanni Giorgi som redan vid förra sekelskiftet presenterade det metriska system som SI-systemet bygger på. Bes är en förkortning av besman, den typ av handhållen hävstångsvåg som ända in på 1970-talet användes av fiskhandlare.

För enheten mol finns ännu inte några kända förslag. Men det brådskar kanske inte. Tidigast år 2011 kommer det slutliga beslutet att fattas.

- Det tar tid eftersom nya definitioner blir en mättekniskt stor grej i hela världen, säger Anders Thor.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer