Innovation

KI-topp efterlyser ny Macchiarini-utredning

En ledamot i Karolinska institutets styrelse vill att regeringen startar en oberoende utredning för att se över Macchiarini-fallet igen. Foto: TT

Nya turer i fallet med skandalkirurgen Paolo Macchiarini: En ledamot i Karolinska institutets (KI) styrelse vill att regeringen startar en oberoende utredning för att se över fallet, ännu en gång, rapporterar Ekot.

Publicerad

Styrelsens arbete med fallet har varit bristfälligt, skriver ledamoten Liselotte Højgaard, som är professor vid Köpenhamns universitet, i ett brev till Matilda Ernkrans (S), som är ny minister för högre utbildning och forskning. Hon nämner bland annat att styrelsen inte informerades om kritiken från KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg mot utredaren Sten Heckschers rapport om Macchiarini-skandalen.

Liselotte Højgaard föreslår i brevet att en kommission av experter från Finland, Norge och Danmark ska genomföra utredningen.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini utförde flera operationer med konstgjorda luftstrupar. Efter flera rättsliga turer utreds han just nu för två fall av grovt vållande till kroppsskada efter att flera av patienterna avlidit.