KI-forskare kan lösa ”Making a murderer”-fall

2016-10-17 10:05  
Bilden på Steven Avery som togs på Manitowoc Sheriff's Department 1985. Det är Averys fall som skildras i Netflix-serien ”Making a murderer”. Foto: Alamy

I dokumentärserien ”Making a murderer”, som visas på Netflix, tas livstidsdömde Steven Averys fall upp. Forskare vid Karolinska institutet (KI) ska göra ett test av blodspår som ska visa om han är oskyldigt dömd eller inte.

Kirsty Spalding, forskare i molekylärbiologi vid KI, tittade på serien. När det slog henne att Avery sitter i fängelse trots att inget ordentligt test av blodet har gjorts kontaktade hon hans advokat, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag mejlade till henne att ”jag tror vi kan avgöra med radioaktiv koldatering huruvida blodet är planterat eller inte”. Hon återkom inom en halvtimme, säger hon till tidningen.

Enligt filmmakarnas teori är Avery oskyldigt dömd – och lokal polis och åklagare ska ha planterat hans blod i 25-åriga fotografen Teresa Halbachs bil.

54-åringen friades i delstaten Washington i USA efter att ha suttit i fängelse i 18 år, oskyldigt dömd för våldtäkt och mordförsök 1985.

I november 2005 greps Avery på nytt, misstänkt för mord, och två år senare dömdes han till livstids fängelse för mordet på Halbach.

Det som gör testet möjligt är så kallad radioaktiv koldatering. Den stora ökningen av mängden radioaktiva kolatomer i förhållande till icke-radioaktivt kol fungerar som en tidsaxel som kan vara till hjälp när man ska datera exempelvis mänsklig vävnad.

– Nu tänkte jag att vi kan mäta graden av radioaktivt kol i relation till vanligt kol och därmed veta om blodet i Steven Averys fall är från 1996 eller när mordet på Teresa Halbach utfördes 2005, säger Spalding.

Om blodet är gammalt är det ett tecken på att det är planterat.

När testet ska utföras är oklart.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Blod KI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer