KI-forskare hyllar Dylan

2016-10-14 08:20  
Några av de forskare på Karolinska institutet som gillar Bob Dylan. Foto: Gustav Mårtensson

På Karolinska institutet är det i år ännu ett Nobelpris som har hamnat i fokus – litteraturpriset.

Torsdagens skräll att Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur har väckt skilda reaktioner, men åtminstone bland forskare på Karolinska institutet tas nyheten emot med stor glädje.

För några år sedan hade en grupp forskare en intern tävling om vem som lyckades få in flest Dylancitat i sina vetenskapliga artiklar, som en hyllning till artisten, vilket Ny Teknik och många andra tidningar skrev om.

Läs mer: Forskare hyllar Bob Dylan

– Jag är varm i hela kroppen, jag har alltid tyckt att han borde få det och det är en stor dag för kulturen. Men frågan är om han dyker upp under utdelningen av priset, han är ju lite svår. Jag tänker på låtraden ”Is your love in vain", där han sjunger ”I have dined with kings, I’ve been offered wings, and I’ve never been to impressed”, säger Eddie Weitzberg, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi, till ki.se

Med citattävlingen som bakgrund undersökte personer på KI under förra året om Bob Dylan-fansen bara finns på Karolinska instiutet, eller om fenomenet är mer utbrett. Efter en samkörning av Dylans sång- och skivtitlar med den bibliografiska databasen Medline hittades 727 referenser där den äldsta var från 1970 i ett nummer av Journal of Practical Nusing. Under det decenniet återfanns en handfull Dylancitat. Sedan försvann de men blev vanliga från 1990-talet och framåt.

Eddie Weitzbergs kollega Jon Lundberg, även han professor, berättar för ki.se om känslan när han fick höra nyheten:

– En minut innan de skulle säga vem som vann så tänkte jag, att hoppas det blir Dylan. Och när det var klart så sprang jag och ringde min kollega Eddie. Jag fick gåshud och tänkte, kommer han till Stockholm? säger han till ki.se.

Även IBM:s superdator Watson gillar Bob Dylan har Ny Teknik berättat tidigare. I en reklamfilm förra året berättar Watson för Bob Dylan att den har läst Dylans alla texter och processat dem: Watson kom fram till att Bob Dylans favorittema är ”tiden går och kärleken likaså:” Reklamfilmen slutade med att Watson sjöng för Bob Dylan.

Läs mer: Watson sjunger för Dylan

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer