Kepler har hittat nära 1 300 planeter

2016-05-11 08:05  
Vy från Kepler-teleskopet. Foto: Carter Roberts / NASA

Inte färre än 1 284 nya planeter utanför vårt solsystem har spanats in. Tacka rymdteleskopet Kepler för det.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa meddelade fynden på tisdagen och konstaterade att upptäckten i ett slag mer än fördubblat antalet så kallade exoplaneter som Kepler har i sitt bälte.

– Detta får oss att hoppas att någonstans där ute, runt en stjärna som liknar vår, kommer vi så småningom att hitta en annan jord, säger Ellen Stofan, chefsanalytiker vid Nasahögkvarterat i Washington.

Kepler skickades upp 2009 och hittills scannat av 150 000 stjärnor i jakten på himlakroppar i omlopp runt dem.

Av de 1 284 nykomlingarna kan runt 550 vara stenplaneter som jorden. "Nio av dem kretsar runt deras sols beboeliga zon, som är avståndet från en stjärna där planeter i omlopp kan ha yttemperaturer som medger flytande vatten", skriver Nasa i ett uttalande.

Det betyder att nu finns 21 kända exoplaneter i beboelig zon, en förutsättning för liv.

Av alla nästan 5 000 kandidater till potentiella jordliknande planeter betraktar expertisen över 3|200 som bekräftade, varav Kepler numera står för 2 325.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Kepler Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer