Kemipristagaren på KTH: ”Tro på dig själv!”

2011-12-10 06:00  

På fredageftermiddagen höll kemipristagaren Dan Shechtman en bejublad föreläsning på KTH. Hans råd till studenterna var: ”Tro på dig själv”.

Nobelpristagarna har ett späckat schema under Nobelveckan. På fredageftermiddagen kom kemipristagaren till KTH, inbjuden av professor Venkat Rao, och höll en bejublad föreläsning där han berättade om sin upptäckt av kvasikristaller.

I den fullsatta föreläsningssalen fanns tre Sandviksforskare. Jan-Olof Nilsson, Anna Hultin Stigenberg och Ping Liu utvecklade under 1990-talet ett stål innehållande kvasikristaller.

På plats på KTH fick de tillfälle att berätta för publiken och Dan Shechtman om hur stålet togs fram.

Han sa att han själv besökt Sandviken och att det fortfarande är det enda kommersiella materialet på marknaden som innehåller kvasikristaller.

- Men materialet med kvasikristaller har så många attraktiva egenskaper att de kommer att kunna användas i många sammanhang, sa Dan Shechtman och nämnde till exempel stekpannor där en beläggning med kvasikristaller kan ersätta andra så kallade non-stick beläggningar som teflon.

Det som mest fångade publikens intresse var när han berättade om de fem år då han motarbetades av stora delar av forskarsamhället.

De kristaller med en icke helt symmetrisk, femtalig geometri, som han upptäckte 1982, ansågs omöjliga.

- När jag läste min master var till och med en av uppgifterna på tentan i kristallografi att bevisa att det inte kan finnas kristaller med en sådan geometri - och det bevisade jag då, sa Dan Shechtman.

Han berättar hur han fick lämna sin forskargrupp efter upptäckten. Hans vetenskapliga artikelar först blev refuserad. Först i slutet av 1984 kunde han publicera den första.

Tre år senare, efter att andra forskargrupper stött hans resultat, accepterades kvasikristallerna och han berättar att hans upptäckt lett till en ny och bredare definition av kristaller.

Frågan han ofta får är varför ingen upptäckte dem tidigare. Kristallografin hade ändå funnits i 70 år när han såg det oväntade mönstret.

En förklaring är att den krävde avancerade transmissionselektronmikroskop.

- Du måste också vara väldigt professionell och ha total koll på det du gör, sa Dan Shechtman och vände sig till studenterna i salen.

- Du måste också vara öppen för kritik, men så länge ingen kan bevisa att du har fel måste du orubbat tro på dina resultat och dig själv.

- Det krävs också mod. Ibland måste du slåss för din upptäckt.

Se en intervju här

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer