Kattparasitens väg till hjärnan hittad

2017-12-08 07:09  
En parasit hos katter kan ta sig in i människors hjärnor. Vilket påverkar vårt beteende. Foto: TT

En parasit hos katter kan ta sig in i människors hjärnor och påverkar vårt beteende. Nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt hur parasiten gör för att ta över våra celler.

"Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immunceller, det vill säga omvandla dem till rörliga 'zombier' som sprider parasiten i kroppen", skriver Antonio Barragan, professor vid Stockholms universitet och en av författarna till den nya studien, i ett pressmeddelande.

I Sverige bär var femte person på infektionen toxoplasmos som orsakas av parasiten Toxoplasma gondii. Att smittan påverkar oss är känt sedan tidigare och den sprids även till andra djur än katter.

Parasiten har katten som värddjur och kan exempelvis påverka råttor. De smittade råttorna dras till kattdoft, blir orädda och det gör att de kan bli uppätna. På så vis sprids parasiten vidare.

Studier hos människor har visat att psykiska sjukdomar, som depression och ångestsyndrom är vanligare hos personer som smittats av toxoplasma.

Andra studier har pekat på att det påverkar hur utåtriktat, aggressivt eller risktagande en person beter sig. För personer med nedsatt immunförsvar och för ofödda foster kan parasiten vara livshotande.

Forskarna kan nu visa att parasiten tar kontroll över immunceller som blir till "trojanska hästar". Parasiten, som kommer ner i magen genom rått kött eller via kontakt med kattavföring, tar sig igenom tarmväggen och in i cellerna som egentligen ska döda den. Parasiten kan sedan röra sig fritt och sprida infektionen i kroppen.

Nu kan forskarna använda den nya upptäckten till att utveckla riktade behandlingar mot parasiten. Vanlig blodtrycksmedicin har även visat sig hämma parasitens spridning.

Mer om: Katt Hjärna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer