Kartlägger granens gener

2009-12-10 14:53  

Julgranen har en arvsmassa som är sju gånger större än människans. Nu svenska forskare kartlägga vad generna har för funktion.

Barrträd som gran och tall har en enorm arvsmassa - sju gånger större än människans eller ca 150000 gener. Det har gjort att inga forskare vågat ge sig på att försöka analysera den.

Nu är det ändring på den saken sedan forskare vid Umeå Plant Science, KTH samt Karolinska Institutet startat projektet som ta reda på vad generna har för funktion. En svensk gran blir det första barrträd som får sina gener kartlagda.

- Resultatet kommer att ge oss möjligheter att ta fram gentester för trädens olika egenskaper, till exempel vedens bränslevärde, och trädens frosttålighet och resistens mot sjukdomar, på precis samma sätt som kartläggningen av människans arvsmassa gjort detta möjligt inom medicinen, säger Stefan Jansson, vid Umeå Plant Science PSC.

Granen är Sveriges ekologiskt och ekonomiskt viktigaste växt. Den dominerar skogarna i Syd- och Mellansverige och är den viktigaste råvaran för svensk skogsindustri.

- Genanalysen kommer att ge oss helt nya möjligheter att förstå och bekämpa de två största gisslen för svenskt skogsbruk; rotrötan och snytbaggen, säger Jan Stenlid, vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Att forskarna nu kan ge sig på genanalysen beror på att ny snabb DNA-sekvenseringsteknik kommit ut på marknaden.

- - Bara för ett år sedan hade det varit omöjligt att starta det här projektet, säger Joakim Lundeberg, KTH. Regeringens anslag till Science for Life Laboratory i Solna ger oss tillgång till apparaturen.

- Granprojektet kommer att bli laboratoriets första flaggskeppsprojekt.

De 75 miljonerna till projektet kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelser. Även kanadensiska, italienska och belgiska forskare kommer att delta i det femåriga projektet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer