Karolinska institutet: ”Startceller” i hjärnan styr om vi ska springa eller gå

2018-01-18 07:37  
Nya forskarrön om "startceller". Foto: Scott Eisen

Möss har särskilda "startceller" i hjärnan som styr om de ska springa eller gå, visar nya forskarrön.

Upptäckten skulle kunna leda till bättre behandlingar för människor med ryggmärgsskador och vissa sjukdomar som påverkar rörelseförmågan, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Den exakta koordineringen av rörelserna styrs av nervkretsar i ryggmärgen sedan hjärnstammen signalerat till ryggmärgen att förflyttning ska utföras.

Nu visar forskarna, i en studie publicerad i tidskriften Nature, att olika delar av den så kallade mitthjärnan kontrollerar hur snabbt förflyttningen ska ske – och "startcellerna" är viktiga för själva initieringen av rörelsen. Tidigare har påvisats "stoppceller" som får mössen att stanna.

Nu tror forskare vid institutionerna för neurovetenskap vid Karolinska institutet och Köpenhamns universitet att liknande mekanismer som hos mössen styr gångrörelser hos människor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt