Känseln styr delar av hörseln

2009-11-27 15:45  

En luftpust på handen eller nacken påverkar hur vi uppfattar ljud. Det överraskande resultatet har nordamerikanska forskare kommit fram till.

Att vi skulle höra med huden låter som ett skämt, men det är vad en ny studie pekar mot. Av resultatet att döma använder vi inte bara syn och hörsel när vi lyssnar, utan också känseln.

När vi uttalar stavelser som ”pa” och ”ta” genereras svaga luftpuffar. Det gäller däremot inte för stavelserna ”ba” och”da”. Frågan är hur vi upplever de senare om man samtidigt skickar små konstgjorda luftpuffar mot huden. Bryan Gick och hans kollegor vid University of British Columbia i Vancouver, Kanada, beslutade sig för att utreda saken.

I en studie med 66 deltagare studerade de vilka stavelser personerna tyckte sig höra när de lyssnade på en stavelse, med eller utan syntetiska luftpuffar. Forskarna konstaterade att hjärnan hos hälften av deltagarna gjorde om de ”luftfria” stavelser till sådana som genererar luft om de samtidigt utsattes för en syntetisk luftpuff på handen eller nacken. Ett ”ba” blev till ”Pa” och ett ”da” till ”ta”.

I den vetenskapliga tidskriften Nature skriver forskarna att resultatet pekar på att hörseln även omfattar känsloförnimmelser, och att detta är en ny kunskap att ta hänsyn till i utvecklingen av framtida hörselhjälpmedel.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Hörsel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer