Kanonprojektilen är det nya vapnet mot missilerna

2018-02-02 07:01  

Med ny ammunition kan artilleriet ta sig an det växande missilhotet. "Hyper Velocity Projectile" färdas i 9 000 km/h. Ett klassiskt kanonbatteri kan avfyra ett dussintal projektiler på 15 sekunder.

Missiler blir allt mer avancerade – och USA tittar nu på nya lösningar för att möta det ökande hotet. Pentagon gav arméns artilleri i uppdrag att utveckla ett motmedel, och deras svar är ”Hyper Velocity Projectile”.

Med det innovativa systemet kan vanligt artilleri och flottans däckskanoner skjuta ned missiler som Nordkoreas Nodong, Kinas DF-21 och ryska Iskander-M. Dagens motmedel är förvisso effektiva, men väldigt dyra. Exempelvis kostar Patriot-missiler 15,8 miljoner kronor styck, och det kan krävas ett antal för att skjuta ned en fiendemissil.

Arméns artilleripjäser M109A6 Paladin och M777 har dimensionen 155 mm och en räckvidd på cirka tre mil. Nu ska de klara av att skuta en ”Hyper Velocity Projectile” (HVP). Projektilen har en hastighet som överstiger 9 000 km/h – och den kostar ”bara” 674 000 kronor. 

Läs mer: Hägglunds nya stridsfordon slåss med augmented reality

Trots att den är målstyrd har en ensam HVP-projektil lägre träffsäkerhet än en Patriot, men kanoner kan avfyra en serie i snabb följd. Det innebär att ett klassiskt batteri på 6-8 kanoner kan avfyra ett dussintal projektiler inom loppet av 15 sekunder. Även U.S. Navy är mycket intresserade av systemet för sin 127-milimeterskanon. The Strategic Capabilities Office ska utvärdera HVP-projektilen inom ett år.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt