Kan vattendroppen orsaka skogsbrand?

2010-01-11 15:52  
Hur farliga är dropparna? Foto: Colourbox

Är det möjligt att vattendroppar kan fungera som brännglas och starta en skogsbrand en solig dag? Tveksamt, anser forskare.

En gammal föreställning bland trädgårdsintresserade är att man inte ska vattna växter i solljus, eftersom solstrålarna då bränner bladen när strålarna fokuseras genom vattendropparna.

Samma föreställningar ligger bakom tanken att vattendroppar även kan starta en skogsbrand. Doktor Gabor Horvarth vid Eotvosuniversitetet i Ungern har undersökt saken och redogör för resultatet i tidskriften New Phytologist.

Han har undersökt droppar på olika blad, både praktiskt och teoretiskt. På släta blad finns ingen som helst möjlighet att en vattendroppe skulle kunna fokusera solstrålar så att de kan orsaka en brand.

Teoretiskt skulle håriga växter kunna fånga vattendroppar på ett sådant avstånd att solstrålarna skulle kunna fokuseras till en brännpunkt. Men Gabor Horvarth påminner om att solvärmen samtidigt förångar vattnet så att brännglaseffekten snabbt försvinner.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer