Kamikaze-drönaren ska krascha in i flygande hot

2019-10-09 10:30  
Foto: Anduril

Farkosten väger ungefär som ett bowlingklot, och ska på egen hand kunna ta ned andra drönare genom att krocka med dem. Enligt företaget överlever The Interceptor oftast kraschen.

De utgör ett militärt hot och är ett dyrt gissel för de civila flygplatserna. Teknik som slår ut drönare kan generera goda intäkter. Bland de dyrare lösningarna finns USA:s stridsfordon som kan skjuta ned mindre drönare med sin laser på 2–5 kW. Ett smidigare alternativ är ”geväret” Dronedefender som istället stör ut radio- och satellitfrekvenser, med en räckvidd på 400 meter.

Nu kommer dock en mer osofistikerad lösning. Uppstartsföretaget Anduril har skapat The Interceptor, som är en kamikaze-drönare. Tanken är att den ska slå ut andra farkoster genom att krascha in i dem. Bakom det Kalifornien-baserade företaget står Palmer Luckey, en av medgrundarna bakom vr-företaget Oculus – som köptes upp av Facebook 2014.

Anduril har tidigare utvecklat övervakningsteknik för USA:s gräns mot Mexiko. Nu har man inkorporerat företagets Lattice AI Platform i den nya drönaren. Den artificiella intelligensen sägs tillsammans med hårdvara för datorseende ge drönaren kapacitet att upptäcka och reagera på hot.

Läs mer: Se den autonoma drönaren navigera i bergrummet

Interceptor ska kunna utföra sina kamikaze-uppdrag autonomt eller styras av en människa på marken. Klicka här för att se den slå sönder drönare.
– Obemannade flygsystem har länge varit väldigt svåra att försvara sig mot. De finns lätt tillgängliga, är billiga och farliga i fel händer. Vårt UAS-motmedel är en lösning som använder automatiserad måligenkänning, vilket ger mänskliga operatörer kapacitet att snabbt och effektivt neutralisera de här tilltagande flygande hoten, säger Andurils vd Brian Schimpf i ett pressmeddelande.

Måltavlan hittas lika lätt i mörker, och Interceptor kan hämta stöd från annan hårdvara.  För samma mjukvara sitter i Andurils övervakningstorn och deras drönare Ghost UAS – en större, patrullerande modell av helikoptertyp. Det underlättar för enheterna att jobba tillsammans.

Företaget uppger att Interceptor väger ungefär lika mycket som ett bowlingklot, och enligt New Atlas hävdar Palmer Luckey att drönaren nästan alltid överlever sina kamikaze-uppdrag och kan återvända till basen.

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer