Kallt torkskåp sparar energi

2011-09-20 23:00  

En avfuktare i garderoben. Så kan svenska Knycers energisnåla torkskåp enkelt beskrivas. Nu siktar företaget på villamarknaden.

<p>Hur kan det bli enklare och mer energisnålt att torka kläder? Frågan ställde sig Monica Hallworth när hon arbetade med att sälja svenska torkskåp i Frankrike. Tillsammans med kollegan Estelle de Talhouet Roy startade hon företaget Knycer. Efter flera år av utveckling finns företagets energisnåla torkskåp på marknaden. </p> <p>- Folk som ser det undrar varför ingen kommit på idén tidigare, säger Monica Hallworth.</p> <p>Skåpet torkar kläderna med hjälp av en avfuktare. Ingen uppvärmning behövs. En fläkt i taket på skåpet blåser luft över kläderna. Luften avfuktas i botten av skåpet och den torra luften sugs sedan tillbaka till fläkten i taket.</p> <p>- Avfuktaren har anpassats för att sitta i skåpet, men det är känd teknik, ingen rocket science, säger Monica Hallworth.</p> <p>Hittills har företaget sålt 60 skåp, de flesta till förskolor. </p> <p>Enligt Monica Hallworth finns flera fördelar. </p> <p>Energiförbrukningen är inte mer än hälften jämfört med ett vanligt, uppvärmt torkskåp. Det är enkelt att installera och kräver ingen frånluftsventil. Eftersom luften inte värms upp är det också skonsamt för kläderna och det går att torka material som är känsliga mot värme.</p> <p>Hela torkställningen kan rullas ut ur skåpet vilket gör det enklare att hänga upp och plocka ner kläderna. </p> <p>- Är det sol så är det bara att rulla ut hela ställningen och låta kläderna torka ute, säger Monica Hallworth.</p> <p>Målet är att konkurrera både med torktumlare och traditionella torkskåp på villamarknaden. Men än så länge är priset för högt. Skåpen kostar 18 000 kronor. </p> <p>- Produkten är fortfarande ny och därför dyr, men får vi fart på försäljningen kan vi också pressa produktionskostnaderna, säger Monica Hallworth.</p> <p>Företagen fick nyligen ett lån från Energimyndigheten på 1,5 miljoner, pengar som ska gå till att få företaget att växa.</p>

Siktar på villorna

Grundat: 2006.

Ort: Malmö.

Anställda: 1.

Patent: Ett godkänt.

Riskkapital: Ca 2 miljoner från affärsänglar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL