Kalla fusionens fader i hetluften

2006-04-04 23:13  

Martin Fleischmann, den kalla fusionens upphovsman, har sjutton år efter sin uppseendeväckande publicering fått jobb i ett företag som ska kommersialisera tekniken.

Snart åttioårige Martin Fleisch-mann blir "Senior Scientific Advisor" åt företaget D2fusion. Han sägs sitta inne med hemligheten bakom den kalla fusionen. Företaget påstår att de kan bygga pannor som avger två till tre kilowatt värmeenergi, och som aldrig behöver fyllas på med bränsle. Senare planerar man att bygga värmeverk på trettio till trehundra kilowatt.

Det var 1989 som de två kemisterna Martin Fleischmann och Stanley Pons upptäckte att det uppstod energi när elektrisk ström flöt genom tungt vatten mellan två palladiumelektroder. De förklarade fenomenet med att vattnets väteatomer slogs samman vid elektroderna genom "kall fusion". Men den etablerade vetenskapen har varit mycket skeptisk till deras resultat. Fem veckor efter publiceringen vände fors-karvärlden ryggen åt Fleischmann och Pons.

DOE, det amerikanska energidepartementet, har utvärderat all forskning på området och konstaterar att det inte finns några belägg för kall fusion. Men man anser ändå att vissa detaljer borde studeras närmare.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer