Innovation

Kall gas kastar nytt ljus på svarta hål

Almas närbild av mitten av galaxen NGC 1377 avslöjar en virvlande stråle. I den färgkodade bilden syns rödaktiga moln av gas som är på väg bort från oss, och blåaktiga moln som är på väg emot oss relativt galaxens mitt. Foto: CTIO/H. Roussel m. fl./ESO (vänsterpanel); ALMA/ESO/NRAO/S. Aalto & F. Costagliola (ovan t. h.); S. Aalto (nedan t. h.)
Alma-teleskopet i Chile. Foto: ESO/B. Tafreshi, licens: CC

Svenska forskare har för första gången observerat en kall jetstråle ur ett svart hål.

Publicerad

70 miljoner ljusår från jorden sprutas en jetstråle ut ur galaxen NGC 1377. Strålen är omkring 500 ljusår lång och gasen i den rör sig i en hastighet av mellan 300 och 800 kilometer i sekunden. Att jetstrålar med het plasma trycks ut ur galaxer är inte ovanligt, där inne bildas de nära supermassiva svarta hål, men just den här är den första i sitt slag: Den består till skillnad från de andra av kall gas. Strålens temperatur ligger temperatur mellan –263 och –163 grader celsius.

Susanne Aalto, professor i radioastronomi vid Chalmers har tillsammans med ett internationellt forskarlag studerat NGC 1377:s märkliga jetstråle. Observationerna skedde vid ALMA-teleskopet, som är placerat på en ökenplatå i Chile. När Ny Teknik når henne ägnar hon en semesterdag åt att besöka sitt kontor och studera nyinkomna bilder från teleskopet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här