Kall fusion fortfarande ljummen

2009-03-23 14:23  
De tre spåren av kärnpartiklar i plastbiten kommer från en kärnreaktion. Foto: Pam Boss, Spawar.

Lagom till tjugoårsjubileet av Fleishmanns och Pons upptäckt av kall fusion, kommer nya rapporter som sägs bekräfta det omstridda fenomenet. Kemister vid amerikanska flottans "Space and Naval Warfare Systems Center" har hittat snabba, fria neutroner i sina provrör. Neutronerna anses bevisa förekomsten av en kärnreaktion.

Det var stor uppståndelse när de första rapporterna om kall fusion kom 1989. Martin Fleishmann och Stanley Pons blev hjältar, och deras upptäckt skulle rädda världen. Omätliga mängder energi skulle kunna utvinnas vid rumstemperatur av en enkel apparat ur vanligt havsvatten. Energi- och miljöproblemen var för alltid lösta.

Men hjälteglorian hamnade snabbt på sned. Andra forskare misslyckades med att upprepa deras resultat, trots många försök. Och de som arbetat med kall fusion förlöjligades av vetenskapsetablissemanget och deras forskningsanslag krympte snabbt. Bara entusiasterna fotsatte med experimenten i sina källare.

Och när American Chemical Society nu håller sitt internationella möte i Salt Lake City, presenteras ett trettiotal forskningsresultat inom det kontroversiella området. Bakom ett av dem finns försvarsforskaren och kemisten Pamela Mossier-Boss:

- Vad vi vet är det här den första vetenskapliga rapport om produktion av högenergetiska neutroner från en apparat för lågenergetiska kärnreaktioner, säger hon.

De energirika neutronerna uppkommer när en elektrod av nickel eller guld stoppas ned i en lösning av palladiumklorid i tungt vatten. Reaktionen startar redan några sekunder efter att en ström kopplats på genom lösningen. Beviset består av karakteristiska neutronspår i en liten bit specialplast.

Pamela Mossier-Boss och hennes kollegor jobbar nu vidare med att försöka fårstå sig på fenomenet ”kall fusion”. Om de lyckas kanske det kan användas för praktiskt bruk. Fortsättning följer …

Anders Wallerius

Mer om: Kall fusion FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer