Jordisk antimateria bildas i åskmoln

2011-01-12 13:27  

Med stor möda har fysiker vid Cern lyckats framställa partiklar av antimateria. Nu har Nasa avslöjat att naturen själv framställer stora mängder antimateria i vanliga åskväder.

Forskarna tror att antipartiklarna uppstår vid kraftiga utbrott av gammastrålning i atmosfären.  Varje dag sker unbgefär 500 sådana utbrott

- De här signalerna är det första beviset för att åskväder ger upphov till partikelstrålar av antimateria, säger Michael Briggs vid University of Alabama, som studerat gammautbrotten ovanför åskmolnen med hjälp av Nasas ”Fermi Gamma-ray Space Telescope”.

Det var signaler med energin 511 kilolektronvolt som avslöjade förekomsten av positroner, antimateriens motsvarighet till elektroner, bland molnen. Just den energimängden frigörs när en elektron och en positron träffar varandra och upplöses i ren energi.

Forskarna tror att antimaterien uppstår då elektroner accelereras till nära ljushastigheten av den elektriska laddningen I åskmolnet. När elektronstrålen krockar med luftens molekyler, och ändrar riktning, uppstår gammatrsålningen.

Gammastrålningen ger i sin tur upphov till par av elektroner och positroner, och när positronerna träffar elekytoner detektorn återskapas strålning med den karakteristiska energin.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer