Jonvätskan som kan revolutionera batteriteknik

2012-05-31 14:16  

Jonvätska – ett slags flytande salt – kan ge batterier med tio gånger högre energidensitet än dagens. Problemet är att tillverka jonvätskan industriellt, men amerikanska Boulder Ionics tycks nu vara på god väg.

Det är Technology Review som rapporterar om Boulder Ionics framsteg. Företaget säger sig kunna tillverka jonvätska till samma eller lägre pris än dagens elektrolyter, alltså den ledande batterivätskan, räknat per lagrad wattimme.

Företagets process innebär bland annat att jonvätskan kan produceras kontinuerligt, i stället för i en begränsad volym åt gången. Det ska göra tillverkningen flera hundra gånger snabbare och mycket mindre utrymmeskrävande. Det innebär också en noggrann kontroll över de kemiska reaktionerna vid tillverkningen, vilket gör att jonvätskan kan göras renare.

Jonvätska – ett slags salt som är flytande under 100 grader – har flera fördelar jämfört med dagens elektrolyter. Den ger en bredare arbetstemperatur, är inte brandfarlig, avdunstar inte och ger högre energidensitet.

I så kallade superkondensatorer ska jonvätskan direkt kunna ersätta dagens elektrolyter. I batterier krävs en del modifieringar av elektroderna men i gengäld kan energidensiteten höjas upp till tio gånger, enligt Boulder Ionics.

Särskilt hög kan energidensiteten bli i så kallade metall-luft-batterier som är svåra att göra i praktiken eftersom elektrolyten måste vara i kontakt med luften och därmed kan avdunsta eller brinna. Med jonvätska undviker man det problemet eftersom den knappast avdunstar och inte är brandfarlig.

Boulder Ionics säljer i dag prover på sin jonvätska. Utmaningen är nu att skala upp processen. Enligt Technology Review tog företaget in 4,3 miljoner dollar i riskkapital tidigare i år.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer