Jättevulkan kan utlösa ny istid

2000-05-24 13:00  
I Yellowstones nationalpark i USA finns en tickande bomb som kan lösas ut vilken minut som helst. Där ligger en vilande supervulkan. När en sådan får ett utbrott sker det med förödande kraft. Kubikkilometer av sten, aska, damm och svaveldioxid kastas ut i den övre atmosfären, där det inkommande solljuset redflekteras bort och tvingar ner temperaturen på jordens yta, med upp till 10 grader. Som en atomvinter. Och det kan hålla i sig upp till fem år.
 
Det händer inte ofta, Yellowstone får utbrott ungefär en gång vart sexhundratusende år. Nu är det 640 000 år sedan sist.
 
- Deformationen av markytan och andra tecken uppmätta från satellit tyder på att den är aktiv, säger professor Bill McGuire vid Benfield Greig Hazard Research Centre vid University College, London. Vi närmar oss ett utbrott, såvida inte systemet slocknar av sig själv.
 
Typiskt för supervulkanerna är att de inte är berg utan nedsänkningar, så kallade kalderor, enorma kratrar som kollapsat. Det gör dem svåra att upptäcka. Runt om i världen finns 250 kalderor.
 
Yellowstones kaldera är 70 kilometer lång och 30 kilometer bred. Åtta kilometer under jordytan ligger en enorm magmakammare som innehåller enorma mängder smält berg.
 
Den svenske geologen Sven Laufeld deltar i det internationella nätverket Natural Hazards Group som omfattar experter på alla aspekter av naturkatastrofer.
 
- När en supervulkan får utbrott finns det inget man kan göra - utom att evakuera. Standardmetoderna, att spränga, eller kyla med vatten, fungerar inte. I fallet med Yellowstone skulle halva västra USA slås ut helt och hållet.
 
Situationen skulle bli värre än efter ett världskrig.
 
Enligt Sven Laufeld kommer hela jordens medeltemperatur sjunka minst tre till fyra grader. Vissa forskare tror till och med att den kan sjunka med 10 grader. Påverkan från själva vulkanutbrottet kan vara under upp till tio år.
 
- Det innebär en riktig fimbulvinter med missväxt som följd och är tillräckligt för att utlösa en ny istid.
 
- Människosläktet skulle klara sig, men en antal djur- och växtarter dö ut.
 
Supervulkaner finns även i Europa. Santorini, vars utbrott för omkring 3 500 år sedan släckte ut hela den minoiska kulturen.
 
- Och vi har Flegreiska fälten vid Pozzuoli, nära Neapel i södra Italien. Där kan samma sak hända som i Yellowstone, fast i mindre skala. Och det bor en miljon människor i området, säger Sven Laufeld.

Erika Ingvald

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer