Jättesköldpaddan ansågs utrotad – har levt i smyg i 100 år

2019-02-22 07:44  
Experter har räknat med att arten Chelonoidis phantasticus var utrotad. Nu hittade man en som levt i drygt 100 år. Foto: TT/Andreas Morales

Miljövårdarna drog efter andan när de snubblade över ett livs levande exemplar av jättesköldpaddan Chelonoidis phantasticus, som ofta kallas Fernandinajättesköldpadda eftersom den härstammar från Galápagosön Fernandina i Ecuador.

Experterna räknade nämligen kallt med att arten var utrotad från jordens yta eftersom ingen sett röken av den sedan 1906 - kanske inte så konstigt med tanke på att ön är obebodd.

Honan som nu har hamnat i strålkastarljuset har, ironiskt nog, levt ungefär lika lång tid som den har ansetts vara utrotad, närmare bestämt lite drygt 100 år.

Miljövårdarna har flyttat sköldpaddan till ett skyddat område på ön Santa Cruz, för att minska risken för att den utrotas på riktigt. Men ecuadorianska myndigheter skriver i ett uttalande att sköldpaddan kanske inte var helt ensam på Fernandina trots allt, eftersom spår på ön tyder på att det kan finnas fler exemplar av arten.

Läs mer: Jättesköldpaddor ger svar om långt livs gåta

Det finns omkring 13 jättesköldpaddsarter på Galápagosöarna. Minst två jättesköldpaddsarter från öarna har utrotats.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer