Jättekamera varnar för hotfull asteroid

2008-11-28 09:32  
Kamerans bildsensor

Världens största digitalkamera tar bilder som har flera hundra gånger fler pixlar än de värsta konsumentkamerorna. Den ska användas för att upptäcka asteroider som kan krocka med jorden.

En 24 megapixels kamera imponerar på de flesta.

Dock ej på astronomerna vid observatoriet på Mount Haleakala i Hawaii.

Deras nya verktyg är en kamera som levererar 1,4 gigapixel och är med det världens största digitalkamera, enligt Technology Review.

Astronomerna ska använda fyra sådana kameror för att kunna upptäcka asteroider och kometer som riskerar att krocka med jorden.

Bildsensorerna har byggts med ccd-teknik av forskare vid det kända universitetet MIT i USA.

Men det går inte att tillverka en enskild krets som kan generera bilder med 38 000 x 38 000 bildpunkter. Därför har forskarna byggt en platta med 64 x 64 mindre ccd-kretsar som tillsammans blir kamerans sensor.

Även om det skulle vara möjligt att tillverka en enda 1,4 gigapixelkrets så hade forskarna ändå valt att sätta samman sin sensor av flera mindre individuella kretsar.

Då kan exempelvis de olika ccd-kretsarna ställas in för olika ljuskänslighet. Annars skulle en starkt lysande himlakropp kunna dölja ljuset från mer ljussvaga objekt i dess närhet.

I projektet, som heter Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, Pan-STARRS, ska himlen ovanför Hawaii avsökas och fotograferas kontinuerligt. Sedan jämför astronomerna bilder tagna vid olika tidpunkter för att upptäcka skillnader som kan avslöja tidigare okända asteroider, skriver Zdnet.

Med hjälp av data från bilderna kan astronomerna även beräkna asteroidernas bana för att hitta indikationer på att en himlakropp är på kollisionskurs med jorden.

Enligt projektets webbplats ska den första av de nya jättekamerorna kunna köras igång inom en månad.

Jan Melin

Mer om: Asteroid Kamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer