Innovation

Chalmersforskare: Järn i vegokött tas inte upp av kroppen

Vegetarisk currywurst på tallrik. Arkivbild. Foto: Daniel Karmann / DPA
Ann-Sofie Sandberg, professor i biologi och bioteknik på Chalmers. Foto: Chalmers

Vegokött är ofta mindre näringsrikt i praktiken än etiketten säger. Järn i vegoköttet är bundet till ett ämne som kroppen inte kan hantera. ”Där finns mycket järn, men det åker rakt igenom kroppen”, säger Ann-Sofie Sandberg, professor på Chalmers.

Vegetariska produkter som liknar kött, så kallat vegokött, har blivit ett populärt livsmedel. Ibland framhålls att produkterna innehåller mycket järn, som är nyttigt för människan.

Men det finns en hake.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här