Innovation

Japanskt mönster ger metall förbättrade egenskaper

Illustration av en "kagome-metall", en elektriskt ledande kristall gjord av lager av järn- och tenn-atomer. Varje atomlager har arrangerats enligt det japanska kagome-mönstret.
Forskarna Joe Checkelsky,Linda Ye, Min Gu Kang och Riccardo Comin har arbetat med att ta fram "kagome-metallen". Foto: Takehito Suzuki

I decennier har forskare försökt ta fram ett ledande material som på atomnivå lägger sig som det japanska kagome-mönstret, med hopp om att ge materialet förbättrade egenskaper. Nu har fysiker i USA lyckats.

Publicerad

Det japanska kagome-mönstret liknar trianglar som är sammanbundna i hörnen och är kanske mest känt som ett sätt att väva korgar. Men mönstret har i decennier även inspirerat forskare. Teorin har varit att metaller som på atomnivå arrangeras som kagome ska få unika elektriska egenskaper.

Nu har forskare vid MIT, Harvard University och Lawrence Berkeley National Laboratory lyckats ta fram den första ”kagome-metallen”. I den vetenskapliga artikel som har publicerats i den ansedda tidskriften Nature förklarar forskarna att det rör sig om en elektriskt ledande kristall, gjord av lager av järn- och tenn-atomer. Varje atomlager har arrangerats enligt kagome-mönstret. Precis som forskare har anat verkar metallen därmed ha fått spännande egenskaper.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här