Japanska ljudnördar gillar Jormas kablar

2009-10-13 23:00  

Jorma Koski lever gott på att konstruera och tvinna kablar till rika ljudnördar i Asien. Framför allt japaner är villiga att betala 250 000 kronor för ett stereoset på 2,5 meter.

Jorma Koskis företag, med en anställd, har de senaste åren vuxit snabbt. Förra året uppgick omsättningen till 3,5 miljoner kronor.

Verkstaden i Torslanda utanför Göteborg har han nyligen tvingats bygga ut.

- Jag trodde aldrig att det skulle gå att sälja så dyra kablar. Men det går ju - riktigt bra. Gör man en kalkyl och räknar med kostnader för utveckling, material, tillverkning och marknadsföring så är 250 000 kronor för ett set kablar inget överpris - faktiskt inte, säger han.

Jorma Koski - som är styr- och reglertekniker och tidigare jobbat med hissar, industrielektronik och klimatsystem - kan bli smått irriterad på folk som kräver mätdata och vetenskapliga bevis på att kablar verkligen kan påverka ljudet i en stereoanläggning.

- Jag försöket att inte bry mig. Men jag blir bekymrad när högt utbildade personer dels förnekar vad kan höra, dels vägrar acceptera att det ännu inte finns mätutrustning som är lika känslig som öronen.

De mest exklusiva högtalarkablarna Jorma Koski tillverkar, "Prime", har en utbuktning av trä ungefär mitt på kabeln. Det är ett hölje som döljer en amerikansk försvarshemlighet som kallas "ByBee Slipstream Golden Quantum Purifiers", ett filter utvecklat för signalspaning i ubåtar.

Hans Dahlquist

Mer om: The Ultimate Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer