It-beroende lika illa som kokain

2012-01-12 10:21  
Foto: Scanpix

Internetberoende påverkar hjärnans nerver lika mycket som missbruk av kokain, alkohol och cannabis. Det visar ny kinesisk forskning.

Hittills har forskningen främst inriktats på den psykologiska påverkan som internetberoende kan leda till. Det här är första gången den fysiologiska påverkan på hjärnans struktur undersöks, skriver Huffington post. Forskarlaget, lett av doktor Hao Lei, vid Chinese Academy of Sciences i Wuhan har använt sig av magnetröntgen för att spåra hur hjärnans nervändar reagerar på beroendet.

Forskningen innebar att hjärnorna röntgades på 17 ungdomar med dokumenterat internetberoende och 16 utan. Resultatet omtalas som "banbrytande" av andra forskare och visar att hjärnan påverkas på ett liknande sätt som missbrukare av alkohol och narkotika.

It-beroendet visade sig, liksom övriga beroenden, påverka nervfibrer som kopplar samman vitala delar av hjärnan som hanterar känslor, beslutsfattande och självkontroll. Det ledde även till samma negativa påverkan på det vardagliga livet som övriga beroenden tenderar göra, där internettiden gick ut över livskvalitén i övrigt.

Den kinesiska forskningen, som presenteras i webbtidskriften Public Library of Science, uppges helt kunna ställa den tidigare definitionen av internetberoende på ända. Hittills har detta beskrivits främst som en störning av impulskontrollerna, medan de nya rönen nu gör gällande att det har en direkt fysiologisk påverkan och därmed bör klassas som ett regelrätt beroende. Resultatet kan även leda till nya behandlingsformer för just internetberoende.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer