IR-kamera avslöjar bästa bubblet

2010-08-13 14:00  
IR-kameran visar hur koldioxiden rinner iväg utmed glaset.

Hur ska champagne hällas upp så att bubblorna håller sig bäst? IR-kameran visar knepet.

En grupp franska forskare vid universitetet i Reims har gett sig på uppgiften att svara på frågan hur man bäst häller upp ett glas champagne.

Den bubblande dryckens olika gåtor har studerats av olika forskarlag, men inte ur aspekten vilken metod som behåller bubblorna bäst när vinet hamnar i glasen.

Forskarna i Reims menar att detta är viktigt vid provsmakningstillfällen, eller när äkta champagne ska jämföras med andra bubbelviner.

Med hjälp av en IR-kamera har man i videosekvenser studerat hur koldioxiden försvinner ur glaset vid upphällningstillfället.

Man har utgått från champagne tillverkad på traditionellt sätt. Sådan dryck innehåller 12 gram CO2 per liter vätska. Således kan man räkna med 9 gram i en normalflaska på 0,75 liter.

När flaskan öppnas mättas vinet av den lösta koldioxiden som genast strävar efter termodynamisk balans med den omgivande luften. 9 gram koldioxid löst i champagne motsvarar 5 liter i gasform, alltså sex gånger mer än flaskans volym.

När drycken hälls upp exponeras den maximalt mot luften. Hälls den då på traditionellt vis rätt ner i ett upprättstående glas kommer bubbelavgången att bli kraftig.

En skonsammare metod är att hälla upp champagne på samma sätt som engelsmännen häller upp öl, med vinklat glas där vätskan rinner utmed glasets sida.

Den traditionella metoden ger dubbelt så stor bubbelavgång, visar studien.

En annan viktig parameter är temperaturen på champagnen vid upphällningstillfället. Här visar forskarna att ju kallare drycken är, desto bättre behåller den bubblorna.

Rapporten publiceras i augustinumret av Journal of Agricultural and Food Chemistry. Forskarna har fått hjälp med provmaterial av tillverkaren Pommery.

Läs rapporten här

Håkan Abrahamson

Mer om: CO2 Koldioxid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer