Iphone 8 – en ödesprodukt för Apple

2017-09-11 07:23  
Apples vd Tim Cook. Foto: IBL

Förväntningarna är höga på Apple inför lanseringen av företagets nya Iphone-modell, efter flera år av blygsam förnyelse och hårdnad konkurrens.

Samtidigt ryktas det om en försenad säljstart på grund av produktionsproblem.

Apple har bjudit in till en särskild presentation på tisdag, då man väntas visa upp sin nya telefon.

Släppet har föregåtts av över ett år av ryktesspridning bland teknikentusiaster och branschkännare.

– Nu har det varit några år där Iphone sett i stort sett likadan ut. Den senaste större designförändringen kom för tre år sedan, en evighet i den här världen, säger Samuel Nyberg, redaktör på tidningen Macworld, till TT.

Bristen på större nyheter i kombination med en hårdare konkurrens från andra mobiltillverkare har lett till att bilden av Apple som pionjär bleknat.

Visserligen ökade försäljningen av Iphone det senaste kvartalet. Men i Kina _ där Iphone, enligt analytiker, börjat uppfattas som omodern _ fortsätter det amerikanska företagets intäkter att minska.

– Tisdag blir mer eller mindre en ödesdag för Apple, säger Samuel Nyberg.

Läs mer:

Läs mer: Allt vi vet om Apples Iphone 8

Spekulationerna om att Iphone 8 kommer att sakna den klassiska hemknappen verkar bekräftas av uppgifter som nyligen läckte ut genom en mjukvaruuppdatering. Apple tycks också haka på trenden med en skärm som täcker telefonens hela framsida.

Ett annat rykte gör gällande att fingeravtrycksläsaren ersätts av identifiering genom ansiktsigenkänning.

Frågan är om detta räcker för att göra kunderna villiga att lägga de runt 1|000 dollar, motsvarande kring 8|000 kronor, som telefonen väntas kosta.

Enligt uppgifter till tidningen Wall Street Journal har produktionsprocessen hos kinesiska Foxconn, som tillverkar Iphone, försenats med ungefär en månad. Det kan innebära att det förväntade datumet för säljstart, 22 september, måste skjutas upp.

Samtidigt släpper största konkurrenten, Samsung, sin nya Galaxy Note 8, och ryktas vara på gång med en ny version av sin flaggskeppstelefon Galaxy S redan till i vår.

– Konkurrensen är just nu extremt hård mellan framför allt Samsung och Apple. Det är en ständig kapplöpning, konstaterar Samuel Nyberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt