Internet eller p-piller?

2010-12-10 09:21  
P-pillret, datorer, mobiler eller vaccin - vilken är den största innovationen det senaste seklet? Välj bland elva alternativ. Foto: Scanpix

Vilken är den största innovationen det senaste seklet? 6000 personer i sex länder har röstat. Och svaren skiljer sig markant mellan länderna.

6 000 personer i länderna Sverige, Storbritannien, USA, Japan, Indien och Kina har fått välja mellan elva olika innovationer:

Internet, datorer, elektricitet, vaccin, antibiotika, rent dricksvatten, telefonen , bilen, flygplanet, tv-apparaten eller p-pillret.

I Kina tyckte 33 procent av de tillfrågade att internet var den överlägset viktigaste innovationen. Kanske är det möjligheten att kommunicera med omvärlden som gör att de uppskattar nätet i så mycket högre grad än andra länder.

I Sverige var det bara 10 procent som kryssade för internet som viktigast. Här hemma hamnade i stället elektricitet i topp.  Kanske de kyliga vintrarna?  Nästan var femte svensk (19 procent) kryssade för elektricitet.  På andra plats med 17 procent av de svenska rösterna placerade sig antibiotika.

Britterna uppskattade också antibiotika, som till och med hamnade på en delad förstaplats med internet. 

Vaccinet placerade sig bland topp-fem  i USA, Storbritannien och Sverige, medan folk i Indien, Kina och japan var mindre imponerade av den innovationen.

En annan skillnad mellan länderna gäller synen på datorns betydelse.  I Japan sätter 27 procent den bedriften allra högst. Även indierna och kineserna uppskattar datorerna. Medan svenskarna och britterna är mindre imponerade.

Telefonen får flest röster från Indien än från något av de andra länderna. Kanske för att en så liten andel av befolkningen haft en fast uppkoppling.

Rent vatten fick flest röster från britterna och svenskarna. Medan bara en procent av japanerna och kineserna anser den ”innovationen” vara värd en röst.

P-piller fick minst antal röster av de elva innovationerna i alla länder.  I Sverige 1 procent av rösterna, i Storbritannien, USA och Japan 2 procent, medan pillrena i Kina fick 4 procent av rösterna.

Undersökningen om innovation har beställts av Astra Zeneca. I varje land har 1 000 personer intervjuats.

Mer om: Vaccin Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer