Innovationsrådet – gammal idé som nu kan dammas av

2012-05-10 07:03  
Ola Asplund

S-ledarens förslag om ett starkt innovationsråd presenterades för tio år sedan, men har aldrig förverkligats. Det lanserades gemensamt av fack- och näringslivstoppar.

– Idén att dra igång ett statsministerlett innovationsråd kläcktes 2002, av tunga industriföreträdare, som satt i en arbetsgrupp tillsammans med Metall-facket, säger Ola Asplund, i dag utredningschef på IF Metall.

Bakom stod bland andra Metallordföranden Göran Jonsson, Volvo-vd:n Hans-Olov Olsson, industriledaren Carl Bennet, Assa Abloys koncernchef Carl-Henrik Svanberg och Telias vd Marianne Nivert.

– Jag tror att Stefan Löfven har haft med sig idén sedan dess, säger Ola Asplund, som själv var med när förslaget lämnades över till dåvarande statsminister Göran Persson, S, samma år.

Men Persson-regeringen satsade på ”branschforskningsprogram”, varav de flesta nu är nedlagda av alliansregeringen (stål, skog och it). Kvar är ett fordonsforskningsprogram och ett bantat flygteknikforskningsprogram.

Regeringen Reinfeldt har i stället fokuserat på ”strategiska forskningsprogram”, men näringsminister Annie Lööf bad nyligen Vinnova att starta pilotprojekt inom ”strategiska innovationsområden”.

Dessa ska kombinera tidigare erfarenheter med ”morgondagens behov”.

Mer om: Politik Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer