Innovationshus invigdes i Stockholm

2015-01-29 13:07  
Patrick Mesterton Foto: Marie Alpman

En miljö där storföretag kan experimentera tillsammans med snabbväxande innovationsbolag. Det är en av idéerna bakom innovationshuset Epicenter i centrala Stockholm, som invigdes på onsdagen.

– Epicenter är inget vanligt kontorshotell. Den modellen fungerar inte för tillväxtbolag, förklarar Patrick Mesterton, medgrundare och vd för bolaget EP Center Management som formellt driver verksamheten.

Han berättar att tre grundidéer ska prägla innovationshuset.

Den första är att erbjuda storföretag en miljö där de kan driva innovationsprocesser utanför sina traditionella murar, exempelvis i form av projekt tillsammans med innovationsbolag eller i format då idéer presenteras inför ett slags jury.

Den andra delen är att erbjuda flexibla arbetsplatser och kontor, mitt i Stockholm, för snabbväxande bolag som inte vet hur många medarbetare de har om några månader.

Den tredje är att arbeta med seminarier och andra event för att skapa ett kreativt kunskapsklimat.

Omkring 400 personer kommer att få plats på de fyra våningarna, fördelade på allt från tillfälliga arbetsplatser och mötesrum till privata kontor för de större företagen. Till detta kommer ett lika stort antal medlemmar som bara förväntas besöka huset då och då.

Till de tillväxtbolag som redan finns på plats hör Tictail, Sellbranch, Urb-it, Star Stable, Splay, Symbio och Funded by Me.

Bakom satsningen ligger konsultbolaget Result och eventföretaget Sime, som äger EP Center Management, i samarbete med fastighetsägaren AMF.

Huset som tidigare rymde Swedbanks kontor, ligger i ett kvarter som ägs av AMF och döpts till Urban Escape. Tanken är att skapa en innovationsdriven miljö med internationell attraktionskraft. Runt hörnet från Epicenter ligger bolaget Sup46, eller "Start-Up People of Sweden" som fokuserar på de yngsta gräsrotsbolagen och hyr ut subventionerade kontor med stöd av sponsorer.

– Vår modell tar vid där Sup46 slutar – för bevisade bolag med en fungerande affärsmodell. Vi tror att det är viktigt för storföretagen att jobba med relativt etablerade tillväxtbolag, säger Patrick Mesterton.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer