Inklämda byn som får solljuset från speglar

2013-10-22 15:09  

Det kanske inte är en blixt från klar himmel. Men väl reflekterat solljus från speglar. Ljuset ska lysa upp inklämda Rjukan i Norge.

Det är tre stora speglar på vardera 17 kvadratmeter som har monterats på en bergstopp ovanför byn Rjukan, som ligger några mil väster om Oslo. Speglarna ska rotera automatiskt efter solen och förse en del av torget i byn med reflekterat solljus året runt. Speciellt under vinterhalvåret kommer det att märkas eftersom Rjukan ligger i ständig skugga från september till mars.

Projektet har kostat ungefär fem miljoner norska kronor, men det var bra investerade pengar, anser Steinar Bergsland, ordförande i Tinn kommun.

- Det är ett lite galet projekt, och Det fanns ett visst motstånd lokalt tills speglarna monterades, men nu tror jag att majoriteten stöder detta, säger han till vg.no.

Egentligen är inte idén ny. Redan 1913 kläcktes idén att lysa upp Rjukan med reflekterat solljus. Idén lades ned men återlanserades av konstnären Martin Andersen som flyttade till byn för ungefär tio år sedan.

- Det är ett Kalle Anka–projekt, säger han till den norska tidningen.

Solspelet invigs den 31 oktober, hundra år efter att idén först såg sitt ljus.

- Vi förväntar oss att det är många som kommer hit för att uppleva solskivan. Det är verkligen speciellt att stå i ljuset ner på torget och känna värmen, säger Steinar Bergsland.


För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik


<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/MFytn27cM8g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Stefan Nordberg

Mer om: Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer