Ingenjörsturnén sprider goda idéer i hela landet

2016-04-29 16:19  

Simma med delfiner i ditt eget vardagsrum, tävla mot grannarna i energieffektivisering, eller låt soprummet sortera dina sopor med robotteknik. Sådana idéer presenterades när ingenjörsturnén, Idélandet Sverige, kom till Södertälje.

Idélandet Sverige kan beskrivas som en turné i Sveriges Ingenjörers regi, där man reser runt i landet och diskuterar nya lösningar på lokala och regionala problem.

Senast kom turen till Södertälje, där en arbetsgrupp skissat på en VR-dräkt för träning och hälsobevakning. Detta som svar på en utmaning från kommunens social- och omsorgskontor, som efterfrågat tekniska lösningar för trygghet och självständighet för äldre.

Förutom sensorer som mäter puls, blodtryck, andningsfrekvens och andra värden, består dräkten består av små celler som kan ställas in för önskat motstånd vid olika övningar.

– Man slipper den olust många känner inför att gå till gymmet. Du kan gå till ett virtuellt gym hemma i vardagsrummet, säger arbetsgruppens Sofia Nilsson.

Med VR är man heller inte hänvisad till vanliga tråkiga gymövningar.

– Du kan simma med delfiner eller spela tennis med Björn Borg, allt i ditt eget hem. Möjligheterna är obegränsade, säger Fatin Saleh, en annan medlem i arbetsgruppen.

Telge Bostäder hade efterfrågat lösningar som minskar energianvändningen och ökar bruket av alternativ energi i flerbostadshus. Som svar på det presenterades en byggnad med feedbacksensorer, som registrerar förbrukningen och gör datan tillgänglig för boende och hyresvärd via molnet.

– Man kan såklart själv välja i vilken grad man vill vara delaktig och övervakad. Hyresvärden kan till exempel ha ett belöningssystem för de boende och låta dem tävla mot varandra i energibesparing, säger Sarah Rosendahl, en av idéutvecklarna.

En annan utmaning kom från Telge Återvinning, som vill ha nya koncept för att öka sin avfallsåtervinning. Som svar på det förevisades en idé till sopsorteringsmaskin där du tömmer allt avfall i samma tratt – processorn delar själv upp de olika fraktionerna med robotteknik.

– Allt det här är ett sätt för oss att visa upp ingenjörernas betydelse, och deras problemlösningsförmåga, för sektorer man normalt inte förknippar med ingenjörer. Och erfarenheterna från projektet har lärt oss att desto mer vi visar upp det, desto mer intresserade blir folk, säger Simon Lefvert, projektledare för Idélandet Sverige.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt