Ingenjörerna fixar OS-vädret

2008-06-17 23:00  

Kinas väderingenjörer ska fixa en regnfri OS-invigning. Till sin hjälp har de silverjoner, kolsyresnö och luftvärnskanoner.Men SMHIs meteorolog Anders Persson tror inte metoden fungerar.

Kinas myndighet för "vädermodifikation" har en viktig uppgift under OS. Den ska se till att det inte regnar på olympiaarenan under OS-invigningen.

Om väderteknikerna upptäcker regnmolnet på tillräckligt avstånd från arenan, beskjuts det med med silverjodid och kolsyresnö från flygplan och luftvärnskanoner.

Tanken är att de nya partiklarna ska få molndropparna att klumpa ihop sig, frysa till och bilda snöflingor. Flingorna smälter sedan till regndroppar när de närmar sig marken.

Metoden har använts sedan andra världskriget, och är vanlig i många östländer.

Men Anders Persson, meteorolog på SMHI, tror inte den har önskad effekt.

- Vad jag vet har ingen kunnat visa att den fungerar. Det är ju svårt att säkert veta vad som hänt om man inte beskjutit molnen, säger han.

Kineserna har också en metod för att fördröja regnet. Om ett regnmoln bildas för nära OS-arenan beskjuts det i stället med kemikalier, som minskar regndropparnas storlek. Med mindre droppar minskar sannolikheten för regn.

Men även kineserna medger att den tekniken inte är hundraprocentig.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer