Ingen kommersiell rymdresa för svensk astronaut

2018-08-06 08:17  
Nasa-astronauten Jessica Meir är svensk-amerikan. Foto: Adam Ihse / TT

Jessica Meir är inte med i besättningen för de första kommersiella resorna med SpaceX och Boeing till ISS.

Den svensk-amerikanska astronautkandidaten Jessica Meir får fortsätta vänta på sin första rymdfärd. Hon finns inte med i besättningarna som amerikanska Nasa valt ut för de första kommersiella resorna till den internationella rymdstationen ISS.

Företagen SpaceX och Boeing ska genomföra totalt tolv bemannade resor till ISS, med SpaceX-farkosten "Crew Dragon" och Boeings "Starliner". De första resorna planeras till nästa år.

Läs mer: Måndrömmar för nästa svenska astronaut

Jessica Meir, som är både svensk och amerikansk medborgare, valdes ut till Nasas astronaututbildning 2013. Tre av hennes åtta klasskamrater valdes på fredagen ut till de kommersiella rymdfärderna. Totalt består besättningarna av nio personer.

Läs mer: Första människan på Mars kan bli en svenska

Nasa slutade skjuta upp amerikanska rymdfärjor för sju år sedan. Sedan dess har alla ISS-astronauter fått resa med ryska Sojuz-farkoster från kazakstanska Bajkonur. Amerikanerna har dock inte förlängt avtalet där bortom 2019 och privata initiativ är ett alternativ för framtida transport till ISS.

Mer om: SpaceX Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer