Inga lagliga ritningar för 3d-vapen än

2018-08-01 09:52  
Foto: Jay Janner/Austin American-Statesman via AP/TT

En amerikansk domstol har satt käppar i hjulen för möjligheten att helt lagligt ladda ned ritningar till vapendelar som sedan kan skrivas ut med en 3D-skrivare. Beslutet kom bara timmar innan ritningarna skulle publiceras på nätet.

Åtta delstater har överklagat beslutet att ge företaget Defense Distributed tillstånd att publicera ritningar på 3D-vapen på sin hemsida.

Domare Robert Lasnik säger att publicering av dessa ritningar skulle kunna innebära stor fara för amerikanska medborgare.

Läs mer: Vapenföretag vann i domstol – 3d-ritningar på vapen lagliga

Med ritningarna går det att skriva ut delar till en pistol som är relativt enkel att bygga ihop. Många oroas över att dessa vapen saknar serienummer och inte går att spåra. Dessutom är de svåra att upptäcka då de tillverkas i plast och inte ger utslag på metalldetektorer.

Defense Distributed, som inte hymlar med sitt motstånd mot hårdare vapenlagstiftning i USA, fick tillståndet efter en flera år lång rättslig strid som startade 2013. Men den 29 juni i år kom beslutet att regeringen valt att lägga ned sin del av stämningen.

Företagets advokat Josh Blackman sade under tisdagens utfrågning att ritningarna hade laddats upp på företagets hemsida redan på fredagen. Publiceringen av dessa filer är nu olaglig enligt federal lag, säger domare Lasnik.

– Det finns 3D-skrivare på högskolor och i offentliga utrymmen och sannolikheten för potentiellt irreparabel skada är stor, säger Lasnik.

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer