Infektion vid graviditet ökar risk för autism

2019-03-07 14:59  
Foto: Christine Olsson / TT

Svår infektion under graviditeten ökar risken för att barnet blir autistiskt. Risken är fortfarande liten, men värd att ta på allvar.

– Det är bra att undvika infektioner, till exempel genom vaccinering mot influensa, säger professor Bo Jacobsson.

Kopplingen framgår i en totalstudie av alla som föddes i Sverige under åren 1973–2014 – nästan två miljoner barn. De följdes upp i åren, som längst till 40-årsåldern.

Barn med en mamma som under graviditeten vårdades på sjukhus med en infektionsdiagnos löpte 79 procent högre risk för att få diagnosen autism.

Risken för att barnet någon gång hamnar på sjukhus med en depressionsdiagnos ökade med 24 procent.

Påverkar hjärnan

Vid allvarliga infektioner, som blodförgiftning, hjärnhinneinflammation, lunginflammation eller influensa, var sambandet ännu tydligare. Men det fanns också vid urinvägsinfektion, som är mindre allvarlig.

Orsaken till sambandet förmodas vara att mammans infektion orsakar en inflammation, som i sin tur påverkar utvecklingen av fostrets hjärna. Detta har inte undersökts i den studie som nu presenterats, men tidigare forskning har påvisat sådana reaktioner.

Under en procent

Risken för att barnet får diagnosen autism är dock ändå liten. Mindre än en procent drabbas, även i gruppen med förhöjd risk.

– Man behöver inte vara jätteorolig, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin.

Men han framhåller ändå vikten av att följa råd om vaccination.

– Folkhälsomyndigheten säger att gravida ska låta sig vaccineras efter 16 fulla veckor för att inte få influensa. Det finns anledning att ta det på allvar, säger Bo Jacobsson.

Nu hoppas man att vidare forskning ska ge ökad kunskap om orsakerna till de kopplingar som hittats.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer