Impossible Foods gjorde köttfria ”köttburgaren” – nu vill de göra mjölkfri ”mjölk”

2020-10-29 10:28  

Bolaget har gjort sig känt för sina köttliknande, men helt köttfria burgare. Nu jobbar Impossible Foods på nästa steg: att göra en dryck som smakar som komjölk, men är växtbaserad.

Mjölkalternativen är många. Men ingen har ännu släppt en dryck på marknaden som ska likna komjölk på alla sätt, även i smaken, fast vara växtbaserad. Det vill amerikanska Impossible Foods ändra på, berättar Fast Company.

Bolaget har sedan tidigare utvecklat en icke-animalisk, köttliknande burgare, som använder leghemoglobin från sojabönor och genmodifierad jäst för att få burgaren att ”blöda”. Nu jobbar Impossible Foods på att ta fram en mjölkliknande dryck, som de visade upp tidigare i oktober under en virtuell konferens.

Impossible Foods har utvecklat en prototyp av den mjölkliknande icke-mjölken på labbet i Redwood City, Kalifornien. Drycken uppges ha en krämig konsistens och kunna blandas med varma drycker utan att stelna.

Läs mer: Nu tar köttliknande alternativen fart: ”Det här är bara början”

Vd Pat Brown säger att drycken inte ska likna andra växtbaserade mjölkdrycker. Men receptet till den ”omöjliga” drycken är ännu inte spikat.

Kan bli sojabaserad

CNN Business berättar att bolaget har gjort prototyper utifrån olika växtbaserade råvaror. Soja har goda chanser att bli basproteinet i drycken, på grund av dess näringsinnehåll och utifrån den värdekedja som finns, enligt Pat Brown.

Bara i USA finns omkring 9,3 miljoner mjölkkor. Men konsumtionen av komjölk har minskat på senare år, i takt med att de växtbaserade alternativen har blivit allt mer populära.

Genom att ersätta komjölk vill Impossible Foods minska behovet av animaliskt jordbruk. Det står för drygt 14,5 procent av de mänskligt orsakade utsläppen av växthusgaser, och är även kopplat till bland annat avskogning samt vatten- och luftföroreningar.

Impossible Foods har inte meddelat om och i så fall när deras mjölkliknande icke-mjölkdryck kan nå marknaden. Forskning och utveckling pågår.

Ania Obminska

Mer om: Kött Livsmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer